Vianočná akcia

Využite vianočnú akciu a získajte ku každému nákupu hodnotný darček - vreckový nožík s vývrtkou na víno. Vyberte si z aktuálnej ponuky tokajských vín a náš tokajský kuriér Vám darček prinesie s Vašim nákupom.

Oxidatívne alebo reduktívne tokajské?

Charakter tokajských vín je daný viacerými faktormi: lokalita, odrodová skladba, technológia a zákon, stanovujúci minimálne doby zretia. Významnou technologickou črtou, ktorou sa tokajské vína odlišujú od ostatných slovenských vín je tzv. oxidatívna metóda. Prítomnosť kyslíka v priebehu spracovania hrozna i vína je príčinou tvorby tzv. chlebovinkovej chute, typickej pre vína tohto typu. V súčasnosti však nové technológie umožňujú výrobu tokajského vína aj metódou reduktívnou. Víno je ľahké a má nízky obsah cukru, preto je vhodné na dennú konzumáciu. Mnohí však túto technológiu zaznávajú a tvrdia, že už sa nejedná o tokajské víno, pretože aj Máté Szepsi Lackó vyrábal víno tradičnou oxidatívnou metódou... Súhlasíte?

 
[ reagovať ]Helena Mačáková | 17.5.2012 - 13:38
Ako sa vyrába tokaj
Existujú tu dva smery oxidácie. Prvý smer je reprezentovaný tzv. hrubou - priestorovou oxidáciou, keď mladé vína po druhom stočení sa ponechávajú v neplných sudoch počas jedného až troch mesiacov, pričom sa na povrchu - hladine vína vytvorí "kožka" tvorená kvasinkami.
[ reagovať ]Milda Mikušová | 17.5.2012 - 14:33
Re: Ako sa vyrába tokaj
Takto to vyrábajú niektorí maďarskí výrobcovia.
[ reagovať ]Marcela | 17.5.2012 - 13:37
Tokaj výroba vína
Je známe, že výroba tokajských vín je založená na oxidatívnej technológii už od samotného zberu a spracovania hrozna. Začína sa to prezrievaním hrozna, vyberaním cibéb, nakvášaním rmutu a vylúhovaním cibéb, pokračuje istou oxidáciou mladého vína už v čase jeho vytvárania sa a končiac niekoľkoročným zrením v menších drevených sudoch.
[ reagovať ]Jaja | 8.5.2012 - 11:24
Oxidatívna metóda
Oxidatívna metóda je bežná, aj keď má svoje špecifiká. Oxidatívna výroba vína, ktorá nie je vo svete bežná. Je to dlhodobé dozrievanie tokajského vína v sudoch o objeme 150 - 300 litrov v tufových pivniciach pri stabilnej teplote 9 - 10 stupňov za prístupu vzduchu.
[ reagovať ]Karol V. | 17.5.2012 - 13:37
Re: Oxidatívna metóda
Reduktívna metóda je zdravšia a to víno je ľahšie.
1

Túto tému Vám prináša Tokajský vzdelávací inštitút, organizátor Medzinárodnej degustačnej súťaže vín TOKAJ.

Z našej ponuky vyberáme

Tokajská Esencia Hollókoi 1978 0,25 l

Tokajská esencia je zložená z vysoko koncetrovaného toka ...

Cena: 65.00 €
plus minus Ks
Tokajský výber 6-putňový archívny Hollókoi 1983

Hustá konzistencia, čistá chuť, elegantné vystupovanie ...

Cena: 250.00 €
plus minus Ks
Tokajský výber 3-putňový Homoky 1993

Tokajské víno vysokej kvality s typickým tokajským chara ...

Cena: 30.00 €
plus minus Ks
Tokajský výber 5-putňový Homoky 1988

Zrelé luxusné tokajské víno s chuťou ananásu, medovéh ...

Cena: 60.00 €
plus minus Ks